Skip to main content
Nyheter

Kaningulsott

By april 9, 2025No Comments

Råd om kaningulsott fra Norges kaninavlsforbund

Det har blitt påvist tilfeller av kaningulsott (RHD) i Sandnes og Oslo nå i begynnelsen av april. Det er også sendt inn mulig tilfelle fra Bergen, men der er ikke prøvesvar publisert enda. Inntil videre er det kun kaniner holdt innendørs og/eller som selskapsdyr som er rammet denne gangen. Den geografiske spredningen og det at kun kjælekaniner er rammet gjør at flere spekulerer i om det kan skyldes fôr fra matbutikk og/eller høy. Denne sykdommen er mye vanligere i andre land, der det er mer vanlig med viltlevende kaniner.

Viruset kan overleve i mange måneder på gjenstander, mat og andre dyr. Trekkfugler kan bringe det med seg når de nå på våren kommer hit fra sydligere strøk. Vær derfor også oppmerksom på å sjekke at annet som nå spirer og gror ikke er infisert med fugleavføring.

NKF anbefaler først og fremst alle kanineiere om å lese seg grundig opp om sykdommen på Mattilsynet og Veterinærinstituttet sine sider, samt noen smittevernråd:

Råd om kaningulsott til deg som har kaniner | Mattilsynet

Kaningulsott – rabbit haemorrhagic disease (RHD) – Veterinærinstituttet

 

NKF vil videre gi følgende råd til våre medlemmer og andre som har kanin:

  1. Hold kaninene dine hjemme dersom du bor i et område med påvist smitte. Minst én måned fra siste påviste tilfelle (hos andre enn deg selv).
  2. Dersom en eller flere av dine kaniner dør plutselig eller får symptomer, ta kontakt med Mattilsynet. Det er viktig at kaningulsott blir håndtert riktig, for å unngå videre spredning. Kaningulsott er meldepliktig. Vi oppfordrer også våre medlemmer til å melde fra til NKF.
  3. Hold kaninholdet ditt stengt for besøkende i tiden fremover, spesielt dersom du befinner deg i et område med smitteforekomst.
  4. Hold deg til det fôret du er vant med å gi dine kaniner. Ikke suppler med salat, grønnsaker eller høy fra butikk inntil videre. Spesielt ikke importerte varer, fra land der denne sykdommen er mer vanlig.
  5. Det frarådes å gå til innkjøp/anskaffelse av dyr fra rammede områder. Alle nyanskaffede dyr (og spesielt importerte) må generelt settes i karantene, adskilt fra alle de andre kaninene du har.

Mattilsynet har ikke lagt forbud om dyreansamling av kaniner, men det skal alltid meldes fra minst én uke i forkant. Spesielt nå som det er påviste tilfeller av kaningulsott.

Mattilsynet anbefaler å vaksinere sine kaniner. Det får være opp til hver enkelt, men NKF er prinsipielt ikke tilhenger av vaksinering inntil videre her i Norge, så lenge det kun er snakk om enkeltstående og sporadisk tilfeller. Vi ønsker heller å gjøre alt som er mulig for å unngå at sykdommen sprer seg, og mener derfor det er mer bærekraftig i lengden om smittede kaniner blir håndtert der de er. En vaksinert kanin kan bære med seg viruset uten selv å ha symptomer, og havner et slikt vaksinert dyr eksempelvis på en utstilling kan det få katastrofale følger for det meste av organisert kaninhold i Norge. I andre land er situasjonen annerledes, fordi de har viltlevende kaniner som sprer smitten. I prinsippet vil det bli slik at dersom noen av våre medlemmer vaksinerer sine kaniner, så må alle gjøre det.

Vi i NKF ønsker alle våre medlemmer en fortsatt fin vår og lykke til med avlen!

Leave a Reply